Jak skutecznie obrzydzić sobie mięso

Postępująca od jakiegoś czasu moda na zdrowe odżywianie i propagowanie rozsądnego stylu życia z uwzględnieniem aktywności ruchowej i bezwzględnym odrzuceniem niezdrowego jedzenia paradoksalnie nie idzie w parze z zablokowaniem artystów na pokazywanie tego, co niezdrowy w równie niezdrowy sposób.

Matija Erceg pewnego dnia zobaczył w sieci grafikę przedstawiającą sandały z podeszwą wykonaną z wołowiny. Poziom absurdu zaobserwowany wówczas przez Ercega osiągnął swój szczyt i tym samym zainspirował do tworzenia podobnych projektów. W swoich pracach pokazuje obiekty codziennego użytku z tym, że wzbogaca je np. w budzące uzasadnione głosy krytyki fragmenty surowego mięsa. Artysta swoje projekty podsumowuje słusznym stwierdzeniem, że kiedy oglądamy ładnie zaaranżowane jedzenie na talerzu, automatycznie budzi to w nas pozytywne emocje, z kolei kiedy te same produkty przedstawia się nam w sposób, który robi to on jedyne uczucie, które nam wówczas towarzyszy to obrzydzenie.