Jajko na śniadanie: Szakszuka

Rozpoczynamy mały przegląd kulinarny, a w roli głównej jajko! Takie pyszności chętnie skosztujemy na śniadanie obiad i kolacje, a forma podania to szereg możliwości, które ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Wszyscy znamy miłośników jajecznicy na bekonie lub dla kontrastu ugotowane zdrowe jajka w połączeniu ze świeżymi warzywami. Weekendowe poranki dodają nam otuchy oraz czasu na pojęcie wyzwania pysznego leniwego śniadania. Wybój wykorzystania jajka jest kosmicznie ogromny, zaczynamy inspiracją na szakszukę, czyli jajka w pomidorach to zapożyczenie z tunezyjskiej kuchni. Główny składnik to drobno pokrojony podduszony pomidor oraz papryka z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, a na górze jajko gotowane do ścięcia się białka sprószone świeżą pietruszką. Szakszuka najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni oraz podana z chrupiącym grilowanym chlebem. SMACZNEGO!

foto: pinterest, marthastewart.com,