Dzień czekolady: najlepsze, czekoladowe brownie

4 września obchodzimy Dzień Czekolady. Wszystkim łasuchom i miłośnikom czekoladowych rozkoszy przedstawiamy przepis na Najlepsze Brownie. Wszystkim wychodzi a potem też wszystkim smakuje!

Czekoladowa rozkosz!

Składniki:

110g masła

60g czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 75%

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu dobrej jakości

2 duże jajka

1/4 szklanki mąki

1/2 szklanki posiekanej czekolady

1/4 łyżeczki soli

Masło rozpuścić z pokruszoną czekoladą w garnuszku, na wolnym ogniu, ciągle przy tym mieszając. Do masy dodać stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie, a następnie dodać roztrzepane i lekko podbite jajka. Tak złączone składniki wymieszać w jednolita masę. Na koniec wsypać przesianą mąkę i resztę posiekanej czekolady. Warto zadbać o to, by czekolada była wysokiej jakości z dużą zawartością kakao!

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać łopatką. Piec około 35-40 minut w temperaturze 160 st C. Kiedy wystygnie – można kroić. Dla jeszcze większych łakomczuchów istnieje opcja polania ciasta z wierzchu kajmakową masą lub dla tych „na diecie” można serwować z borówkami lub malinami. By łatwiej było nam mieszać ciasto warto by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Jeśli nie możecie wytrzymać z jedzeniem do końca stygnięcia ciasta podajcie je lekko ciepłe i nie zapomnijcie dodać waniliowych lodów lub syropu malinowego.

Zdjęcia: Pinterest.