Donuts - słodka przekąska

Donuty są idealną słodką przekąską. Robimy je szybko, przepis jest bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Te „pączki z dziurką” są też świetnym materiałem do zabawy: pamiętajcie, że możemy je ozdobić tak, jak tylko chcemy!

Donuty robimy według przepisu na zwykłe pączki. „Dziurkę” robimy albo zwykłym kieliszkiem czy korkiem od wina, albo przelewając do odpowiedniej formy i przygotowując pączki w ten sposób do smażenia.

Składniki: mąka pszenna, drożdże suche, jajka, mleko, woda, cukier, sól, masło, rum lub ekstrakt z wanilii

Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (na około 30 minut).

Dekorujemy według naszego uznania: lukrem, polewą czekoladową, kolorowymi posypkami czy lukrowymi glazurami z odrobiną spożywczego barwnika. Smacznego!