Nieopodal małego jeziora w duńskiej rybackiej wiosce Agger, znajduję się dom pełen słońca. Mieszkalny budynek zaprojektowany przez firmę Puras Architects to zalane światłem wnętrza. Nie wierzycie? Zobaczcie sami!

Te usytuowaną w malowniczym miejscu wille z każdej strony wypełnia naturalne światło. Dom został zaprojektowany w stylu nordyckim przez duńską firmę Puras Architects, która za cel postawiłą sobie stworzenie rezydencji idealnie integrującej się z naturą. Tak właśnie powstał „Light House”. Łączy on w sobie sobie różne kształty i kompozycję, dom to dwie wzajemnie powiązane struktur. Wejście do nieruchomości to pokryty łupkiem dachowym trójkąt, w którym znajdziemy sypialnie z łazienką i galerię połączoną z większą poziomą strukturą z otwartym planem. Jest to główny obszar „Light House”, obejmuję on salon, kuchnię i jadalnię. Pomieszczenie o każdej godzinie jest wypełnione światłem, gdyż ściany to wielkie okna, z których mamy piękny widok na okolicę.  z panoramicznym widokiem na jezioro. Samo wnętrze charakteryzuje się minimalistycznym skandynawskim wzornictwem z wyciszoną paletą kolorów i nowoczesnym kominkiem opalanym drewnem. Dom pełen słońca otoczony jest czterema drewnianymi tarasami, z których można dostać się do pobliskiego jeziora, plaży i piaszczystych wydm w Parku Narodowym, z których roztacza się panoramiczny widok na duńską pustynię.

źródło: urlaubsarchitektur.de