Każdy amator ekskluzywnego bursztynowo-złotego alkoholu z pewnością przyzna, że degustacja whisky to prawdziwa sztuka. Otwiera zmysły smakosza na nowe wrażenia zapachowe i smakowe (a nawet wizualne!), a także pozwala poznać mu wybrany trunek najlepiej, jak tylko jest to możliwe. Jak jednak profesjonalną degustację przeprowadzić? W niniejszym wpisie przedstawiamy degustację whisky krok po kroku – mamy nadzieję, że nasze porady okażą się pomocne dla wszystkich koneserów, a także dla tych, którzy koneserami dopiero zamierzają zostać!

autor: Dariia
Z czym pić whisky?
Wielu spośród miłośników aromatycznego destylatu w odpowiedzi na pytanie, z czym mieszać whisky, wszakże na colę lub sok pomarańczowy. Jeszcze inni na pierwszym miejscu stawiają oryginalny smak whisky ze Spritem. I nie ma w tym nic złego – kontakt z whisky powinien być dla nas przyjemnością, dlatego, niejako na złość purystom, możemy spożywać ją w preferowany przez nas sposób. Nie podlega jednak dyskusji, że bogaty bukiet whisky docenimy w pełni, spożywając ten elegancki trunek solo, ewentualnie z odrobiną wody. Jakie szklanki do whisky sprawdzają się w szczególności w trakcie uroczystej degustacji? Zdaniem koneserów najlepszym wyborem będą specjalne kieliszki do whisky w kształcie tulipana, ułatwiające koncentrowanie się aromatów.
Degustacja whisky – krok pierwszy
W pierwszej kolejności powinniśmy skupić się walorach wizualnych degustowanej whiskey. Czy podziwiany przez nas trunek jest jasny, jak np. irlandzka whisky (whiskey) Flaming Pig Black Cask, czy też raczej ciemny, jak szkocka Glenfiddich 18, wyborna whisky na Winnicalidla.pl? W jaki sposób opisalibyśmy jej barwę? Czy jest złota? A może raczej miedziana lub miodowa? Dla większego kontrastu możemy podłożyć pod kieliszek białą chustę. Warto wiedzieć, że kolor whisky nie tylko dostarcza nam cennych wrażeń estetycznych, lecz także może wskazywać na wiek specjału oraz rodzaj wykorzystanej do jego leżakowania beczki. I tak zazwyczaj jaśniejsza będzie whisky z beczki po Bourbonie, ciemniejsza zaś – po Sherry. Po nasyceniu naszych oczu kolorem trunku możemy przejść do kolejnej fazy degustacji.
Degustacja whisky – krok drugi
W trakcie tej części profesjonalnej degustacji whisky poznamy dokładnie jej bukiet. W tym celu powinniśmy powoli zbliżać kieliszek do nosa i niespiesznie chłonąć jej zapach. Po pierwszym kontakcie oddalmy na chwilę naczynie od nosa. Jakie są nasze wrażenia? Co takiego wyczuliśmy? Owoce? Karmel lub wanilię? A może dym? Gdy będziemy gotowi, powtórzmy czynność i postarajmy się rozpoznać kolejne akcenty. Procedurę tę możemy przeprowadzić tyle razy, ile tylko okaże się to konieczne dla zaspokojenia zmysłu powonienia! – Pamiętajmy, aby zacząć wąchać już z pewnej odległości i rozpocząć od płytkich wdechów, które z czasem możemy pogłębiać – przypomina sommelier strony https://winnicalidla.pl/. – Możemy także dodać do kieliszka kilka kropel wody niegazowanej, aby ułatwić rozchodzenie się aromatów whisky oraz ich identyfikację – dodaje.
Degustacja whisky – krok trzeci
Po zapoznaniu się z bukietem whisky, całą różnorodnością współtworzących go niuansów, jesteśmy gotowi na kolejną fazę degustacji, dla wielu tę najważniejszą. Teraz bowiem dowiemy się, jakie smaki whisky ma nam do zaoferowania. Weźmy niewielki łyk wybranego przez nas specjału. Dla dalszego smakowania ważne jest to, abyśmy starannie rozprowadzili alkohol po całym podniebieniu. Teraz wciągnijmy powietrze nosem i przełknijmy trunek. Starajmy się ocenić, jakie smaki whisky przeważały – czy była słodkawa? A może kwaskowa lub… słona? I tak może się zdarzyć. Weźmy kolejny, niewielki łyk trunku. Ponownie zaangażujmy nasz węch. Czy możemy nazwać degustowaną whisky oleistą? A może raczej – kremową? Czy jesteśmy w stanie rozróżnić poszczególne akcenty smakowe? Nie spieszmy się, pozwólmy zadziałać naszym zmysłom, a także wyobraźni!
Degustacja whisky – krok czwarty
Ostatni etap degustacji whisky (lub whiskey) to ocena jej posmaku. Po przełknięciu porcji trunku otwórzmy usta i weźmy głęboki wdech. To, co wyczuwamy w tej chwili, i to, co zostaje z nami przez jakiś czas po zakończeniu degustacji, to właśnie finisz trunku!
Z czym whisky podawać? Wszystko zależy od nas i naszych upodobań. Warto jednak raz na jakiś czas oddać się tradycyjnej degustacji whisky, aby przypomnieć sobie, jak wspaniała może okazać się kompozycja smakowo-zapachowa trunku z renomowanej destylarni. Doskonałą whisky z całego świata zarezerwujesz na stronie https://winnicalidla.pl/alkohole–mocne/whisky/szkocja.html. Wzbogacaj swoje degustatorskie portfolio i dziel się spostrzeżeniami z innymi smakoszami!