Dania z jadalnymi kwiatkami

Dania z kwiatkami? Brzmi ekscentrycznie, żeby nie powiedzieć dosadniej… Kwiaty częściej niż z jedzeniem kojarzymy z ogrodem i wazonem. Może na wiosnę warto spróbować wiosennych kwiatków?

Do kwiatów jadalnych należą kwiaty ozdobne, kwiaty krzewów, drzew, ziół, warzyw. Jak się okazuje bardzo wiele znanym nam kwiatów możemy spożywać. Śmiało jedzmy: begonię, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium, goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwie paszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róży, słonecznika, stokrotki, szafirkę, tulipana, wiciokrzew japońskie, akację, bez czarny, bez lilak, kwiaty gruszy, jabłoni, jaśminu, lipy, moreli, pigwy, śliwki, wiśnii,  bazylii, czosnku, kolendrę, lawendę, lubczyk, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost, kwiaty cukinii, kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku i kwiaty fasolki szparagowej.

Należy pamiętać o paru szczegółach. Kwiaty, które mamy zamiar spożywać nie powinny być zrywane w miejscach, w których miały kontakt z zanieczyszczeniami i spalinami. Kwiaty z kwiaciarni kompletnie nie nadają się do spożycia, ze względu na składniki chemiczne – nawozy, opryski i nabłyszczacze. Zawierają flawonoidy, karotenoidy, witaminy i związki mineralne. Należy spożywać tylko płatki kwiatowe, a nie pręciki, słupki czy dno kwiatowe.

Dodanie do naszych potraw płatków kwiatów doda im mnóstwo wdzięku i świeżości. Udekorują kruche wypieki, lekkie wiosenne sałatki, puszyste babeczki, pyszne kanapki i kremowe torty. Każde nawet najpospolitsze danie, jak na przykład naleśniki, potrafią przemienić w estetyczną ucztę dla zmysłów. Zwykła zupa krem oprószona płatkami zyska restauracyjny wygląd, a tort z różanymi płatkami uświetni rodzinne spotkanie. Doprawione kroplą miodu, cytryną czy oliwą będą wspaniale smakować.

 

Źródło: pinterest