12 kwietnia to wyjątkowy dzień w którym obchodzimy światowy dzień czekolady. Czekolada od zawsze była naszym pysznym towarzyszem. W dzieciństwie jako ulubiona przekąska, a kiedy dorastaliśmy smakiem przypominała dawne lata młodości. Czekolada to wspaniały afrodyzjak, który dostarcza hormonów szczęścia, wyjątkowych chwil celebracji oraz doskonałego smakowania rozpuszczającej się słodyczy. Zabieramy Was w niezwykły świat stworzony przez Manufakturę Czekolady, firmę która czekoladę robi sposobem sprzed 150 lat. Oto 5 smaków czekolady odnalezionych w najdalszych krańcach świata od Ekwadoru po Dominikanę.

70% kakao NICALIZO

Pochodzi  z Nikaragui z Ameryki Środkowej. Z delikatnie cierpkiego ziarna Nicalizo powstała gładka i kremowa czekolada, czarująca winogronowo –rodzynkowym aromatem, przez który subtelnie przebijają się drewniane tony. Warto podkreślić, że ta czekolada  jest zrobiona ze specjalnego kakao z certyfikatem HeirloomCacao, które pochodzi z plantacji, gdzie kakaowce uprawiane są w sposób zrównoważony, jak najbardziej naturalny, dzięki czemu odżywa ich otoczenie.

70% kakao z Ekwadoru + chili Peri Peri

Czekolada z przyprawą chili to najprawdopodobniej najstarsze połączenie, które zostało odkryte przez Azteków. Gdy czekolada rozpływa się w ustach, przyjemny aromat kakao ustępuje powoli miejsca rozgrzewającemu chili. Za ostry smak tej przyprawy odpowiada kapsaicyna, która sprzyja wytwarzaniu endorfin – hormonów szczęścia. Z drugiej strony fenyloetyloamina zawarta w kakao jest jednym z elementów tzw. chemii miłości. Dzięki temu unikalnemu połączeniu, czekolada z chili stanowi swego rodzaju afrodyzjak.

70% kakao z Dominikany + Imbir

Czekolada z ziarna z Dominikany w połączeniu z kandyzowanym imbirem. Ziarno typu Hispaniola wprowadza do tego duetu owocowo-cytrusowe nuty, natomiast imbir dokłada swoją intensywność oraz rozgrzewające właściwości, które zawdzięcza olejkom eterycznym: gingerolu, zingeronu i citralu oraz żywicy. To egzotyczne połączenie zaprasza do świata zaskakujących, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych.

46% kakao Madagaskar

Z ziaren z Madagaskaru powstała mleczna czekoladowa kreacja. To nie jest typowa, komercyjna, przesłodzona mleczna czekolada. Posiada wyższą zawartość kakao, która wynosi aż 46%, co jest niespotykane w zdecydowanej większości mlecznych czekolad. Mleko złagodziło smak samego ziarna, ale nadal bez problemu wyczuwalne są nuty karmelu, drewna i wanilii.

Smoky Joe 70% kakao z Ekwadoru + słód whisky

Połączenie idealne dla smakoszy alkoholu oraz czekolady. Smoky Joe to kompozycja stworzona we współpracy z AleBrowarem. Ziarna kakao z Ekwadoru z nutką jaśminu i korzennych przypraw idealnie komponują się z dymnym charakterem Whisky Extra Stout, warzonym przez AleBrowar na bazie słodu whisky.

Każda z 5 prawdziwych czekolad wytwarzana jest w Manufakturze Czekolady naturalnym sposobem sprzed 150 lat. To jedyne w swoim rodzaju miejsce, gdzie oprócz smakołyków możemy spędzić aktywnie czas. To magiczna fabryka czekolady w której każdy z nas zostanie autorem słodkich wyrobów. Warsztaty w Manufakturze Czekolady dają możliwość zaprojektowania wymarzonej tabliczki czekolady. Podczas pobytu warto zaobserwować proces produkcji czekolady odbywający się za szklaną ścianą. A to wszystko zgodnie z ideą naturalnej czekolady, od ziarna kakao aż do gotowej tabliczki.

www.manufakturaczekolady.pl