By pobudzić swoje ciało i umysł w tej końcówce zimy i wejść z nową energią w wiosnę proponujemy zaprzyjaźnienie się z koktajlami. Nie dość, że łatwe w przygotowaniu, pięknie wyglądają, są zdrowe to jeszcze ładują nasze akumulatory na długo. Zobaczcie najlepsze przepisy.
Wszystkie poniższe składniki po dokładnym umyciu osuszamy/obieramy. Z owoców cytrusowych wyciskamy sok, a następnie łączymy z kawałkami innych owoców i liśćmi. Miksujemy na gładką, kremową konsystencję. Podajemy tuż po przygotowaniu.
Zielono mi!
Świeży, dojrzały ananas, wyciśnięty sok z grejpfruta, dojrzałe kiwi i garść liści jarmużu lub szpinaku.
Fioletowy zawrót głowy
2 banany pokrojone w plasterki i zamrożone, 2-3 łyżki serka waniliowego, 500 g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich albo jagód, 1 szklanka jogurtu greckiego
Miętowo-kokosowy szał
Po jarmużu i szpinaku, pół awokado, szklanka wody kokosowej, kilka liści mięty, 1 ogórek.
Południowe słońce
1 dojrzałe mango, sok z 1 limonki, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 200 ml mleka kokosowego.
Pomarańczowy wstrząs
Świeży sok z 3 dużych pomarańczy, świeżo starty imbir, waniliowy serek grecki, kostki lodu, 1 marchewka.
Proporcje poszczególnych składników naturalnie mogą się zmienić w zależności od naszych ulubionych smaków. Sok z grejpfruta można zastąpić pomarańczą lub mandarynką, świeże mango świetnie zastąpią brzoskwinie, a zamiast mięty można pobawić się pietruszką lub bazylią. W sezonie polecamy też truskawki, ale nie przejmujcie się, jeśli zimą skorzystacie z mrożonek. Do ozdoby możemy użyć kawałków owoców, brązowego cukru, nasion sezamu, a dla osłody dodać odrobinę miodu. Mrożone owoce nie tracą wtedy swych właściwości. Nie pozostaje nam nic innego jak miksować!