Taro Latte - zdrowa kawa

instagram.com/vicky_mardika03
8 / 8

Kawa to napój, którym większość z nas zaczyna swój dzień. Nie zawsze jednak jest to najzdrowsze rozpoczęcie. Istnieje jednak pewien zamiennik – jest fioletowy i naładowany witaminami. Nazywany jest Taro Latte i zaczyna podbijać domy oraz kawiarnie!

Ten napój o niesamowitym fioletowym kolorze, robiony jest z korzenia warzywa o nazwie kolokazja jadalna, lub mówiąc prościej – taro. Nie dość, że smakuję doskonale to do tego jest istną bombą witaminową. Taro zawiera błonnik pokarmowy i węglowodany. Ma wysoki poziom witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 i kwasu foliowego, a także żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, manganu i miedzi. Innymi słowy, jest niesamowity!

Przypominające z wyglądu ziemniaka warzywo, w smaku przywodzi na myśl orzechy z lekko słodkawą nutą. Co świetnie sprawdza się w postaci gorącego kawowego napoju – Taro Latte. Taro można stosować w wielu różnych daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jego spożywanie przynosi świetne korzyści zdrowotne, między innymi:

– poprawia trawienie

– obniża poziom cukru we krwi

– chroni skórę

– zwiększa krążenie

– wspomaga układ odpornościowy

– poprawia wzrok

– dobrze wpływa na nerwy

Taro Latte to więc idealny zamiennik dla wszelkich kaw, herbat i innych koktajli. W naszej diecie znajdzie się ona na pewno!

Przepis na Taro Latte:

–  1 fioletowe taro (ok. 200 gram)
– 1/2 filiżanki miodu
– 1/2 filiżanki mleka
– 1 filiżanka gorącego, spienionego mleka

1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz taro w całości przez 45 minut.

2. Po wyjęciu i ostygnięciu, obierz taro i pokrój w małe kawałki.

3. Do wysokiego naczynia dodaj pokrojone taro, miód i zimne mleko. Wszystko razem blenduj do uzyskania jednolitej masy.

4. Przelej 1/4 mieszanki do filiżanki, dodaj podgrzane mleko i mieszaj łyżeczką prze 30/60 sekund.

5. Udekoruj pianką z mleka i ciesz się pysznym napojem!