Kawa to napój, którym większość z nas zaczyna swój dzień. Nie zawsze jednak jest to najzdrowsze rozpoczęcie. Istnieje jednak pewien zamiennik – jest fioletowy i naładowany witaminami. Nazywany jest Taro Latte i zaczyna podbijać domy oraz kawiarnie!
Ten napój o niesamowitym fioletowym kolorze, robiony jest z korzenia warzywa o nazwie kolokazja jadalna, lub mówiąc prościej – taro. Nie dość, że smakuję doskonale to do tego jest istną bombą witaminową. Taro zawiera błonnik pokarmowy i węglowodany. Ma wysoki poziom witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6 i kwasu foliowego, a także żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, manganu i miedzi. Innymi słowy, jest niesamowity!
Przypominające z wyglądu ziemniaka warzywo, w smaku przywodzi na myśl orzechy z lekko słodkawą nutą. Co świetnie sprawdza się w postaci gorącego kawowego napoju – Taro Latte. Taro można stosować w wielu różnych daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jego spożywanie przynosi świetne korzyści zdrowotne, między innymi:
– poprawia trawienie
– obniża poziom cukru we krwi
– chroni skórę
– zwiększa krążenie
– wspomaga układ odpornościowy
– poprawia wzrok
– dobrze wpływa na nerwy
Taro Latte to więc idealny zamiennik dla wszelkich kaw, herbat i innych koktajli. W naszej diecie znajdzie się ona na pewno!
Przepis na Taro Latte:
– 1 fioletowe taro (ok. 200 gram)
– 1/2 filiżanki miodu
– 1/2 filiżanki mleka
– 1 filiżanka gorącego, spienionego mleka
1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i piecz taro w całości przez 45 minut.
2. Po wyjęciu i ostygnięciu, obierz taro i pokrój w małe kawałki.
3. Do wysokiego naczynia dodaj pokrojone taro, miód i zimne mleko. Wszystko razem blenduj do uzyskania jednolitej masy.
4. Przelej 1/4 mieszanki do filiżanki, dodaj podgrzane mleko i mieszaj łyżeczką prze 30/60 sekund.
5. Udekoruj pianką z mleka i ciesz się pysznym napojem!