Sparowani

Wiedzieliście o tym, że truskawki i parmezan świetnie smakują razem? Wszystko dzięki temu, że dzielą podstawowy aromat, a to pozwala im idealnie współgrać. Takimi nietypowymi „związkami” zajmuje się od lat Bernard Lahousse, belgijski naukowiec i założyciel strony foodpairing.com.

W swoich badaniach Lahousse odkrył, że dzięki wiodącemu aromatowi, wspólnemu dla kilku pozornie nie pasujących do siebie składników, można stworzyć niebanalne i mało oczywiste kompozycje smakowe. Zmysł węchu odpowiedzialny jest za ponad 80% naszego odczuwania smaków, kluczowym jest, by znaleźć wspólny mianownik, pozwalający stworzyć przeróżne potrawy. Przykład? Aromat waniliowy jest głównym składnikiem kawy, truskawek i szparagów. Jesteśmy więc pewni, że kawowe ciastko będzie smakowało super ze szparagami i syropem z truskawek. Bernard Lauhousse na swojej stronie internetowej publikuje pełne wykresy, pozwalające na zapoznanie się ze wszystkimi możliwymi połączeniami tego typu. A to tylko zachęca do dalszych kulinarnych eksperymentów!

12

ciastko cynamonowe / czerwona kapusta / pomarańcza

2

ciastko cynamonowe / wołowina / borowiki

3

makrela / buraki / chrzan / ziemniaki

4

makrela / rzodkiewka / kolendra / awokado

5

ciastka imbirowe / melon / zielona herbata

6

czekolada / śliwka / herbata

7

imbir / królik / cytryna

1

owoce / orzechy / ryby

8 9 10 11