Ranking warszawskich Burger Barów

Ku wielkiemu zaskoczeniu w rankingu na najlepszy burger bar Warszawy wygrał ten, który nie serwuje mięsa! Wegańska część mieszkańców stanęła na wysokości zadania oddając bardzo licznie głosy na KROWARZYWA. Jednocześnie spośród mięsnych miejsc wymienionych w rankingu zwycięża BOBBY BURGER. Zwycięzcom gratulujemy! Was zapraszamy do odwiedzenia i spróbowania najlepszych burgerów w Warszawie.

[poll id=”2″]

 

Co jest lepsze od kebaba i szybsze od lunchu w restauracji? Otóż potencjał drzemie w kanapce! Warszawa oszalała na punkcie hamburgerów, ale nie byle jakich, bo w wersji slow. Ma być świeżo, zdrowo, apetycznie i ciekawie.

Oto nasza lista najlepszych burger barów. Wybierzcie swój ulubiony i koniecznie zagłosujcie w naszej ankiecie. Kto zdobędzie miejsce na hamburgerowym podium?

 

 

Warburger

W powietrzu czuć klimat piknikowego chill out’u. W oczy rzuca się konsekwentny wizerunek, widoczny w logo, stronie www, we wnętrzu, a nawet w pomysłowych, autorskich pudełeczkach na burgery. Sam lokal jest malutki, jednak ogródek ratuje sytuację. Warburger jako jedyny grilluje dziczyznę, aktualnie w środy. Możemy tu zjeść nawet sarninę lub jelenia z kozim serem! Jedzenie jest przygotowywane zgodnie z ideą ruchu slow food, warzywa pochodzą więc od lokalnych dostawców, a maślane bułki, sosy i pasty robione są na miejscu. Co miesiąc wprowadzany jest też nowy burger, warto więc śledzić menu.

 

DAP_8227-Edit

DAP_8364-Edit

DAP_8500-Edit

DAP_8540-Edit

warb_czoch4-7

  

Lokal Bistro

„Slow Food Fast” –  hasło lokalu idealnie wręcz opisuje jego atmosferę. Oprócz klasycznej wołowiny (polski Angus) w burgerze można zjeść dorsza, ser Camembert, a nawet ozory wołowe. Kuchnia skupiona jest na składnikach lokalnych i ekologicznych, by nasze jedzenie nie było anonimowe. Zielenina pochodzi z ekologicznej uprawy.

Na pochwałę zasługuje świetne, minimalistyczne wnętrze. Jest prosto, przestronnie i równie naturalnie. Do tego lokal dysponuje ogródkiem na pełnym turystów Krakowskim Przedmieściu.

 

1037_513476755371246_1290687149_n

29835_446706685381587_272000017_n

288393_409241262461463_1089902211_o

733991_513476435371278_894040200_n

3368_443880012330921_400512064_n

 

Bobby Burger

Znany wszystkim mobilny burger bar doczekał się swojej własnej miejscówki i wciąż się rozwija. Zaczęło się od samochodu i towarzyszeniu ludziom na imprezach. I chociaż Bobby Burger na czterech kółkach wciąż funkcjonuje, teraz można odwiedzić 3 stacjonarne lokalizacje (Żurawia, Woronicza, Warszawa Powiśle). Na miejscu czeka na nas polska wołowina, ręcznie pieczone bułki, świeże warzywa. Lokal oferuje tez dostawy burgerów w wybranych miejscach.

 

539622_539701712730035_1736305350_n

563423_445499355483605_320319221_n

944195_602378546462351_754831912_n 1005700_591534717546734_2064346379_n

 

Brooklyn Burgers & Wings

Brooklyn B&W szczyci się amerykańskim ekspertem znającym tajniki kuchni rodem z USA. Samodzielnie mieli mięso, przygotowuje sosy i dodatki, a nawet orzeźwiającą lemoniadę. Z gotowym burgerem można rozsiąść się w ogródku, w samym sercu Nowego Światu. Dobra wiadomość dla miłośników nocnego życia – w piątki i soboty można rozkoszować się burgerami aż do 5 nad ranem! Nowością w menu są hamburgery nadziewane czterema rodzajami serów. Praktycznym dodatkiem do każdego dania jest para foliowych, jednorazowych rękawiczek, dzięki którym nie ubrudzimy się podczas jedzenia.
Niebawem możemy się spodziewać kolejnej odsłony lokalu, ma być większa, przestronniejsza – w sam raz na dłuższe posiedzenia.

 

IMG_7021

chicken burger

early bird

IMG_7028

 

Boca Burgers

Klasyka burgerowa na najwyższym poziomie, w pobliżu Uniwersytetu Warszwskiego. Lokal jest przyjemny i kameralny, a wystrój w wyraźnie amerykańskim stylu, ale bez zbędnych gadżetów. Ekipa Boca Burger mówi o sobie: „w czasach gdy większość stawia na „fast” zamiast na „food”, my idziemy pod prąd” –  a za tym stoi jakość przygotowywanych na bieżąco potraw.  Burgery są dobrze skomponowane, duże i  pyszne. Team BB zadbał też o zniżki dla studentów, a stałych bywalców lubi zaskakiwać sezonowymi nowościami.

 

67233_459733327431822_258918959_n

67862_430718073666681_1708001078_n

534550_371491746255981_1992020058_n

968957_519409141464240_1677347107_n

 

 

Burger Bar

Jak się okazuje – less is more. Warszawski debiutant slow burgerowy,  stawia na prostotę. Miejsce jest swoistym fenomenem. Kto by się spodziewał, że malutki, niepozorny pawilon usytuowany na Mokotowie, pomiędzy kebabem i skupem złomu zdobędzie taką sympatię i popularność? Lokal ma specyficzny klimat, surowy wystrój i zachwyca smakiem swoich burgerów. Mówi się, że panowie za barem idealnie współgrają z klimatem miejsca i kojarzą się z brooklynską burgerownią czy salonem tatuażu. Serwują swoim klientom bułki własnego wypieku i wysokiej jakości wołowinę – 100% rasy Angus.

 

Zrzut-ekranu-2012-04-21-o-07.20.54-520x358

img_4883

img_4876

 BURGER BAR photos via Restaurantica

 

Barn Burger

Potężne, tłuściutkie hamburgery w wersji XL dla prawdziwych wołowinożerców, przeniesione z ulicy Przeskok. Miejsce cieszy się coraz większą popularnością, więc w niewielkim wnętrzu lokalu na Złotej najczęściej trwa walka o stoliki. Jeśli jednak uda się jakiś dorwać można się już skupić na menu. Czekają tam pozycje o intrygujących nazwach (do wyboru kilka rodzajów wołowiny Angus) oraz burgery limited edition z oryginalnym składem. Do tego, w komplecie zawsze frytki, coleslaw i sosy. Grubo!

 

315759_556593044359188_964824170_n

934849_592108020807690_1736336618_n

4

 

 

Queen Burger

Najnowsze miejsce na burgerowej mapie stolicy zyskuje popularność w błyskawicznym tempie. Przeszklony, niewielki pawilon na Hożej niebawem powiększy się o duży ogródek z oddzielnym barem. Kucharze własnoręcznie przygotowują każdy element burgera, od wypiekania bułek po przygotowywanie domowych sosów. Ponadto serwują też steki czy klasyczne fish&chips. Kolejna propozycja to burgery w wersji vege lub z rybą.

 

1001310_482539715164491_409031052_n

1017477_484491714969291_746274790_n

942331_484491488302647_388751917_n

995678_485231638228632_2125095874_n

 

Zgodnie z prośbami dodajemy do rankingu kilka miejscówek początkowo pominiętych, lecz równie fantastycznych! Głosujcie na nich, by nie zostali w tyle 🙂

 

Krowarzywa

Krowarzywa to 100% wegańskie miejsce z burgerami w samym centrum miasta. W menu nie znajdziemy żadnych produktów pochodzących od zwierząt. Na próżno szukać też mrożonek, glutaminianu sodu i GMO. Zamiast tego inspirująca alternatywa – warzywa sezonowe, zdrowe, lokalne produkty, wegańskie sosy, kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy czy tofu. Nawet koktajle robione są na bazie mleka sojowego. Wszystko to przygotowuje ekipa z pasją, która z uśmiechem i cierpliwie opowiada o swojej kuchni. Mówią o sobie: „Sami od ponad 15 lat nie jemy mięsa i zdrowo się odżywiamy. Uwielbiamy gotować, a w kuchni ważne są dla nas prawa zwierząt, ekologia i świadome wybory. Prężnie dla Was działamy i strasznie się jaramy, bo nasza Krowa jest rzywa :)”

 

krowarzywa6

krowarzywa1

krowarzywa5

krowarzywa3

 

Bydło i powidło

Intrygująco wyglądający przeszklony pawilon na ul. Kolejowej aż kusi żeby zajrzeć do środka. A co wewnątrz? Lekko industrialny, surowy design, zioła w doniczkach zwisające z sufitu i kuchnia. W kuchni króluje, rzecz jasna, wołowina, a ta, niezaprzeczalnie prowadzi do pysznych burgerów. Specjalnością jest „Powidlak” – 200g mięsa, roszponka, orzechy włoskie, ser kozi i domowe powidła śliwkowe z orzachami. Do tego krążki cebulowe.

 

2051bd3612454b011a9d48533895371c

2afbf2eedf491f301b18023f0d5a1999

23e8dbc644b8b1578e80072eb1c2cbb3

 

Cheeseburger Slow Food

Miejsce na ul. Przeskok z pewnością zasługuje na uwagę. Obsługa prędko wzbudza sympatię pytając o stopień wysmażenia mięsa. Na dodatek co tydzień możemy spróbować tu nowego burgera tygodnia. Faktycznie wszystko co znajduję się pomiędzy górną i dolną częścią bułki jest świeże i pyszne, a przygotowują to prawdziwi burgerowi fachowcy.

538221_516296345089388_49007268_n

901388_537255686326787_327725858_o

 

 

Meet Meat

Co kryje w sobie oldschoolowa paczuszka z czerwoną krową na pieczątce?

Meet Meat to food truck nawiązujący do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, serwujących szybkie dania z najwyższej jakości produktów. Wyselekcjonowani dostawcy, starannie marynowane i przyprawiona wołowina Angus. Obecnie burgerem specjalnym jest Full Chees (4 rodzaje sera plus sos bazyliowy). Wegetarianie mogą skusić się na grillowany ser haloumi. W weekendy stylowa ciężarówka zlokalizowana nad samą Wisłą, pod mostem Poniatowskiego, tuż obok klubu Temat Rzeka karmi do 3 w nocy.

 

1016706_397470177025475_1109638356_n

1011259_395916267180866_175855276_n

971125_397754283663731_1297555818_n

 

 

Burger Kitchen

Spełnione marzenie podróżnika kulinarnego, czyli kuchnia z inspiracją. Poszukiwanie idealnego smaku oraz atmosfery nie poszło na marne – zaowocowało przywiezieniem odrobiny londyńskiego Soho i klimatu Nowego Jorku do wnętrza świeżo otwartego burger baru w samym sercu miasta. O, przepraszam – nie baru, a restauracji – z obsługą, otwartą kuchnią i aż 60-cioma miejscami wewnątrz. Jedzenie jest prawdziwe, mięso to 100% wołowiny sezonowanej rasowej Angus oraz Hereford, bułki pieczone na zamówienie (w stylu Brioche, posypane czarnym sezamem). Alternatywą dla wegetarian może być kanapka z pieczarką Portobello, serem kozim, miętą i cukinią. Do burgerów szeroki wybór dodatków – frytki z ziołami, cukiniowe, krążki cebulowe w Tempurze oraz Coleslaw z gruszką i koprem włoskim. Nawet ketchup produkowany jest na miejscu i to w dwóch wersjach! Jest też opcja kupienia całej butelki. Warto wiedzieć, że w piątki i soboty Burger Kitchen działa do 1 w nocy, a codziennie od rana serwuje śniadania.

 

25.05.2014 RESTAURACJA BURGER KITCHEN TOMEK WOZNIAK. FOT. MARCIN KLABAN

1920-130601BK-0170

1920-130524BurgerKitchen-0309

1920-130601BK-0299

 

 

Soul Food Bus

Mobilny burger bar czyli zapowiedź końca z tandetnym ulicznym jedzeniem. Nie dajcie się zwieźć pozorom, czerwona przyczepka nie ma nic wspólnego z fast foodową budką! W środku znajdziecie profesjonalny grill, na nim selekcjonowana wołowina, a do tego dobrej jakości sery i świeże składniki zamknięte w jasnej lub ciemnej bułce. Nic dziwnego, że burgery z czerwonego busa mają gromadę oddanych fanów. Ale uwaga – słyszałam, że uzależniają!

 

965731_552979081426453_511026083_o

1039874_566295983428096_629909927_o

 

 

Ćwierćfunciak

Ćwierćfunciak wystartował niedawno, ale już podbija serca i staje się „przystankiem obowiązkowym” podczas wizyty na Muranowie. Codziennie świeża wołowina, żadnych mrożonek ani półproduktów. Do tego autorskie sosy – konfitura z czerwonej cebuli z redukcją wina czerwonego i octu balsamicznego, konfitura z ananasa z chilli i mięta. Ponadto urzeka ciekawe, ale nie przesadzone wnętrze, przyjemna atmosfera i oczywiście ogródek. Wszystkim piwoszom polecam też zerknąć na spory wybór piw z małych, rzemieślniczych browarów (Pinta, Alebrowar, Amber, Artezan).

 

526582_594589057220815_1643585116_n

903571_596113930401661_1387365284_o

526499_594022007277520_346700743_n

562353_594589640554090_1079016588_n

 

Yellow Cab

Nowojorska żółta taksówka to żoliborski przystanek na burgerowej mapie stolicy. Miejsce zdecydowanie kameralne, ale klimatyczne. Otwarte do późnych godzin, z myślą o nocnych markach. Dostępnych jest tu kilka ciekawych opcji z wołowiną o niemałych rozmiarach. Ciekawą opcją jest menu alkoholi podzielone na strefy nawiązujące do stylu knajpy: Szybki kurs, Taryfa dzienna, Godziny szczytu. Wolicie jednak piwo? Nie ma sprawy – lodówka pełna piw regionalnych czeka z mnóstwem propozycji. Dla tych, którzy potrzebują relaksu – ogródek z lażakami i hamakiem.

 

5902_139140162955557_966264826_n

934958_143744422495131_807042229_n

IMG_0238

5342_135338393335734_4013946_n

 

zdjęcia: materiały prasowe i Google Images