Prosecco trunek bogów kochamy pod każda możliwą postacią! Musujące włoskie wino idealne z lodem, truskawkami, jagodami lub w połączeniu z orzeźwiającym Aperolem. Znacie ten smak?

Prosecco przez wzgląd na ilość bąbelek i ich intensywność podzielone jest na frizzante i spumante, a na jego smak wpływa różnica między wytrawnym brut, a ćwierć-słodkim extra-dry. Każdy wybiera to, które ciekawej skomponuje się z planowanym drinkiem. Najlepsze prossecco jest lekko schłodzone 6–8 stopni C wraz z aromatycznymi truskawkami. Przygotowując orzeźwiające, musujące drinki można wcześniej przygotować zamrożone owoce w kostkach lodu, posmak zmrożonej, zblendowanej brzoskwini, arbuzem lub melonem. Gwarantowany słodki posmak odnajdziemy na winach, których etykieta wskazuje szczegółowe nazwy Prosecco di Valdobbiàdene, Conegliano, Prosecco Superiore albo Cartizze – to właśnie stąd pochodzi najlepsze prosecco!

Foto: Pinterest