Jesienna edycja festiwalu Veganmania – już w niedzielę w Warszawie

W najbliższą niedzielę w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – Veganmania.

Odwiedzający będą mogli przekonać się, jak kreatywna potrafi być kuchnia roślinna oraz zakupić etycznie produkowane kosmetyki czy ubrania. Nie zabraknie także licznych wykładów, warsztatów i spotkań z ciekawymi gośćmi. Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób. Wśród wystawców listopadowej znaleźć można restauracje i firmy z całej Polski, które zaproponują uczestnikom wegańskie wersje potraw kuchni włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Qrczaka, czyli alternatywy mięsa drobiowego, powstającego z połączenia białka pszenicy z fasolą. Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe woreczki na warzywa i owoce. Goście będą mogli wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach kulinarnych, m.in. spotkaniu z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule, a także Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. Przez cały czas trwania imprezy w ramach akcji “Tatuażach zamiast futra” będzie można utrwalić na skórze wybrany prozwierzęcy wzór. Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 24 listopada, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Program: VEGANMANIA

Wykłady – III piętro
11.30 – 12.30

“Pół miliona małych kroków” – spotkanie z Martą Dymek autorką bloga Jadłonomia i bestsellerowych książek o tym samym tytule.

12.30 – 13.30
“O instytucjonalizacji ochrony zwierząt” – wykład mec. Karoliny Kuszlewicz

13.30 – 14.15
“Gdzie tkwi sekret, czy pokochamy mięso z roślin” – panel dyskusyjny Roślinniejemy

14.15 – 15.00
“Mięso bez uboju – jedzenie przyszłości?” – rozmowa ze Stanisławem Łoboziakiem z Centrum Nauki Kopernik

15.00 – 16.00
“Dlaczego na katastrofę reagujemy obojętnością?” – wykład dr Marcina Urbaniaka

16.00 – 17.00
“Abolicjonizm, weganizm i prawa zwierząt – niebezpieczne związki” – wykład dr Włodzimierza Gogłozy

17.00 – 18.00
“Jak zachować godność weganina nawet u cioci na imieninach?” – spotkanie autorskie i pokaz kulinarny Alicji Rokickiej Wegan Nerd

18.00 – 18.45
“Czy Twoje wsparcie ma sens? Pomoc zwierzętom na miarę możliwości” – wykład Patryka Węgrzyna

Strefa Spotkań – parter
12.00 – 13.00
Spotkanie z Grzegorzem „Griszką” Sobieszkiem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, współzałożycielem Academia Gorila poprowadzi Włodek Gogłoza

13.00 – 14.00
Spotkanie z Karoliną Skowron z Fundacji Alberta Schweitzera “Jak zaangażować feministki w prawa zwierząt?”

14.00 – 15.00
Spotkanie autorskie z mec. Karoliną Kuszlewicz „Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik”

15.00 – 16.00
Spotkanie z Aleksandrą Herzyk, współorganizatorką akcji A dowodzik jest? oraz Orestesem Kowalskim Everyday Hero „Skąd wiesz, że to prawda?”

16.00 – 17.00
Spotkanie z dr Marcinem Urbaniakiem i Dariuszem Gzyrą “Wokół Manifestu Zwierząt Marca Bekoffa”

17.30 – 18.30
Spotkanie z psycholożką Joanną Gieldarską „Czy weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się dogadać?”

Warsztaty (obowiązują wcześniejsze zapisy)
II piętro
11.30 – 15.00
Filcowanie na weganie poprowadzi Magdalena Kata z Muma Studio

15.30 – 17.00
Podstawy w kuchni roślinnej – warsztaty Leonardo Verde, prowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

III piętro
13.00 14.45
Wegańskie jadalne prezenty – zrób je sam! poprowadzi Magdalena Chojnacka z cukierni Słodki Bez

15.00 – 16.30
Warsztaty fotografii kulinarnej przy użyciu smartfona poprowadzą Julia i Ola z kampanii RoślinnieJemy

Kino Non Stop – II piętro
Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu „Klatki”.

Strefa Klimatyczna – parter
Strefa klimatyczna to przestrzeń, w której organizatorzy dają miejsce różnym klimatycznym inicjatywom. Można tu spotkać aktywistów i aktywistki, zadbać o swój self-care w obliczu kryzysu ekologicznego i ozdobić materiały klimatycznymi hasłami. Strefa powstała, żeby pokazać, że hodowla przemysłowa i kryzys klimatyczny to powiązane ze sobą sprawy.

https://www.facebook.com/veganmaniapl/