Jak wybrać kawę dla siebie?

Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Ze względu na zawartość kofeiny, najczęściej służy jako skuteczna metoda na pobudzenie. Należy jednak wiedzieć, że kawa wcale nie musi być zbyt gorzka lub zbyt kwaśna i można czerpać radość z jej picia. Jeżeli Twoja kawa już Ci nie smakuje, a pijesz ją wyłącznie dla kofeinowego zastrzyku, to warto to zmienić. Ten artykuł pomoże Ci wybrać odpowiednią kawę dla siebie.

Kawa to niesamowity produkt, który tak jak wino ma ogromne możliwości smakowe. Niestety nawet najdroższa kawa może Ci nie smakować, ponieważ to jest kwestia gustu i tego nie da się zmienić. Na smak kawy wpływa wiele czynników, począwszy od klimatu panującego na plantacji aż do wody, której użyjesz do jej zaparzenia. Na szczęście zwracając uwagę na wszystkie informacje dotyczące danej kawy, możesz wywnioskować jak powinna smakować, a to pomoże Ci dokonać odpowiedniego wyboru. Chcąc ułatwić Ci to zadanie, przedstawiamy najistotniejsze czynniki wpływające na smak kawy.

Odmiana kawy
Istnieje wiele gatunków kawy, jednak najbardziej popularne i najłatwiej dostępne to arabica i robusta. Nie jest tajemnicą, że obie odmiany różnią się od siebie smakiem. Zacznijmy od arabiki, która jest uważana za szlachetny gatunek kawy. Jej produkcja stanowi aż 70-80% całego światowego rynku kawy. Cechuje się łagodnym smakiem bez przesadnej goryczki oraz bogatym aromatem. Robusta posiada mocno goryczkowy smak i znacznie większą zawartość kofeiny niż arabica.

Na rynku dostępne są mieszanki tych kaw w najróżniejszych proporcjach. Stuprocentowe arabiki to kawy łagodne w smaku, jednak im większy dodatek robusty w opakowaniu, tym kawa będzie intensywniejsza i bardziej pobudzająca. Producenci najczęściej podają proporcje swoich mieszanek na opakowaniach, dlatego przed zakupem warto zapoznać się ze składem produktu.

Pochodzenie kawy
Znaczący wpływ na smak kawy ma miejsce z którego pochodzi. Nie chodzi tutaj jednak o kraj pochodzenia palarni, a o region, na którym wyrosły ziarna. Kawa nie rośnie w każdym miejscu na ziemi. Jest to dość wrażliwa i wymagająca roślina, która potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych. Plantacje kawy znajdują się w tzw. „Pasie Kawowym”, który mieści się pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Obejmuje on takie regiony jak Ameryka Środkowa i Południowa, Afryka oraz Azja. Kawy pochodzące z różnych regionów nieco różnią się od siebie smakiem, a wpływ mają na to m.in. warunki pogodowe czy gleba.

Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się niską kwasowością i charakterystycznymi nutami czekoladowo-orzechowymi. Takie kawy świetnie komponują się z mlekiem. Ziarna afrykańskie to głównie przyjemny posmak cytrusów. Mimo że można w nich wyczuć kwaskowaty posmak, to jest to zupełnie inne doznanie niż nieprzyjemna kwaśność. Kawy pochodzące z Azji (szczególnie z Indii czy Indonezji) charakteryzują się mocniejszymi, ziemistymi nutami bez kwasowości.

Stopień palenia kawy
Po procesie zbioru i obróbki kawa trafia do palarni, gdzie nadaje się jej zupełnie nowy charakter. To od stopnia wypalenia ziaren głównie zależy, jak kawa będzie smakować i do jakich metod parzenia się nadaje. Można wyróżnić kilka stopni wypalenia, a zasada jest prosta, im kawa jest ciemniejsza, tym będzie mocniejsza w smaku. Podczas palenia ziarna tracą również wiele swoich naturalnych właściwości w tym kofeinę.

Kawy jasno palone mają lekko brązowy kolor i wysoką zawartość kofeiny. Dużo łatwiej wyczuć w nich naturalne smaki niż w kawach ciemno palonych. Ziarna wypalone bardzo mocno mają ciemny, nieraz nawet czarny kolor i można na nich dostrzec tłuste plamy. Jest to naturalny tłuszcz zawarty w kawie, który uwalnia się podczas wypalenia. Dość ciemnym, a czasem nawet bardzo ciemnym wypaleniem ziaren cechują się włoskie kawy, które są przygotowane z myślą o tradycyjnym włoskim naparze, czyli espresso.

Metoda przygotowania
Wybierając odpowiednią kawę, musisz wiedzieć, w jaki sposób chcesz ją przygotować, bo nie każda kawa będzie idealna do różnych metod parzenia. Jeśli jesteś posiadaczem akcesoriów do alternatywnego parzenia kawy (chemex, dripper, aeropress) to najlepsze dla Ciebie będą jasno palone kawy segmentu specialty. Jak już wcześniej wspomniałem, w takich kawach łatwiej dostrzec naturalne właściwości smakowe, a metody przelewowe dodatkowo wyciągają z kawy to, co najlepsze.

Jeżeli jednak parzysz kawę w ekspresie ciśnieniowym, to zapomnij o ziarnach jasno palonych. Po ich zaparzeniu dominuje płaski posmak i bardzo wyraźna kwasowość. Do wykorzystania w ekspresie zdecydowanie bardziej nadają się kawy średnio lub ciemno palone, które cechuje większa oleistość. To właśnie dzięki tym tłuszczom smak kawy nawet po krótkiej ekstrakcji jest znakomity.

Wiedząc już, na co zwracać uwagę podczas wyboru odpowiedniej kawy, możesz ruszać na zakupy. Pamiętaj jednak o tym, aby nie sugerować się cenami, bo nie zawsze najdroższa kawa będzie najlepsza. Chcąc wybrać najlepszą kawę na świecie, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie. Najlepsza kawa na świecie to ta, która Ci najbardziej smakuje.

________

UWAGA! Dla wszystkich czytelników mamy specjalny kod rabatowy na zakupy w sklepie Konesso.pl. 10% na całą ofertę z wyłączeniem ekspresów, młynków i aktualnych promocji po wpisaniu kodu rabatowego: pakamera (kod ważny do 31.03.2018)

www.konesso.pl