eat me :: halloween party by Hungry Girl

Wkrótce czas halloween.  Jeżeli zamierzacie obchodzić ten czas tak jak nasi sąsiedzi z za oceanu,  napewno nie może zabraknąć przebieranek, strachów, dyń i słodyczy.  Przedstawiam Wam kilka prostych dań na słono, które możecie zaserwować z okazji halloweenowej imprezy. Proste w wykonaniu a jednocześnie spektakularne wydają mi się skrzydełka, trochę przerażające ale napewno zagoszczą na moim stole podczas halloweenowej imprezy. Moi drodzy, poznajcie przepis na:

SKRZYDEŁKA NIETOPERZA:

Do przygotowania będziecie potrzebowali:

0,5 kg skrzydełek kurzych / sos sojowy / pastę z tamaryndowca / brązowy cukier i ewentualnie trochę barwnika spożywczego (wiadomo – czarnego).

Zamarynujcie skrzydełka, najlepiej zostawcie je na noc w lodówce. A następnie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 30 minut. W połowie pieczenia pamiętajcie o przewróceniu na drugą stonę.

 

macheesmoCOM

Jeżeli na imprezie obecne będą dzieciaki, nie może zabraknąć parówkowych mumii i straaaasznej pizzy domowego wypieku:

h2

rustyandrosy

Dla bardziej zaangażowanych w gotowanie kucharzy mam propozycję przygotowania przystawki, zupy i dania głównego w kolorach halloween z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Zupa marchewkowo-kalafiorowa            

Do zupy potrzebujemy:

6 dużych marchewek / 1 cebula /3 gałązki serera naciowego/ 1/4 małego kalafiora / 2 ząbki czosnku / łyżka masła / 1-1,5 liitra bulionu / tymianek / sól / pieprz

Marchewki, selera, kalafiora, cebulę kroimi naśredniej wielkości kawałki i szklimy na maśle. Dodajemy czosnek uważając aby się nie przypalił. Zalewamy bulionem, gotujemy aż wszytskie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem uzyskując gładką kremową konsystencję, doprawiamy tymiankiem solą, pieprzem i gotowe. Aby uzyskać bardziej halloweenowy charakter potrawy można nałożyć śmietanę w kształcie duszka 😉

Dorie Greenspan creamy cauliflower soup with carrots

Czarna pasta z szafranową dynią, orzechami i gorgonzolą.

 Składniki: Opakowanie makaron z sepią / 600 g dyni / 300 g gorgonzoli dolce / 200 ml śmietanki 30% / 3 ząbki czosnku / 100 g orzechów włoskich / 2 łyżki cukru / oliwa z oliwek / kilka nitek szafranu / sól / pieprz

Dynię kroimy w kostkę około 2-3 cm, polewamy oliwą z oliwek posypujemy grubo pokrojonym czosnkiem, szafranem, solą, pieprzem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W międzyczasie, nastawiamy wodę na makaron, następnie kandyzujemy orzeszki na patelni, aby to zrobić należy doprowadzić cukier do konsystencji płynnej czyli karmelu, wrzucamy orzeszki, zdejmujemy z palnika. Tarez można wrzucić makaron do wody, a my możemy zająć się sosem. Aby zrobić sos musimy rozpuścić gorgonzolę w śmietance doprowadzając do wrzenia. Gdy ugotujemy makaron, polewamy go sosem, wykładamy na wierzch dynię i posypujemy naszymi orzechami.

sepia_pasta3

 

sepiapasta1

Łódeczki z batatów z czarną fasolą

Składniki na łódeczki: 5 małych batatów / 500 g namoczonej i ugotowanej czarnej fasoli ( może być też z puszki) /  1/4 szklanki ostrego żółtego sera (może być cheddar) / Krem z awokado (1/4 szklanki kwaśnej śmietany + 1/2 miękkiego awokado + sok z limonki) / Szczypiorek / Salsa pomidorowa z kolendrą jako sos.

Piecz kartofle do miękości w 200 stopniach około 40-50 minut. W międzyczasie możesz zrobić krem z awokado miksując śmietanę, awokado i sok z limonki. Wstaw do lodówki aż do czasu podania. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika przekrój na pół i wydryluj tworząc łówdeczki. Napełnij połówki batatów fasolą, posyp serem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj aż ser się rozpuści. Podawaj z awokado, salsą pomidorową. Nie zapomnij o posypaniu szczypiorkiem.

h3

 

photos via: minimalistbaker.com / lachsbroetchen.blogspot.de / eatlivetravelwrite.com / rustyandrosy.com / ourordinarylife.com /