Na dworze robi się coraz cieplej, natura rozkwita a temperatura stale rośnie. W tej letniej porze roku olbrzymią popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju drinki i lemoniady gaszące pragnienie. Pije się je na przyjęciach w plenerze czy obiedzie na werandzie. Pięknie udekorowane kwiatami podkreślą letni klimat. Let’s flower!

Kwiatkami możemy udekorować lemoniadę, schłodzoną ziołową herbatę, drinki alkoholowe lub owocowe koktajle. Jadalne kwiaty ze względu na swoje estetyczne jak i smakowe właściwości stają się coraz popularniejszym dodatkiem w kuchni na całym świecie. Czy może być piękniejsza dekoracja niż świeże, pachnące dary natury? Kwiaty to ozdoba tania i powszechnie dostępna. Używa się ich do robienia kolorowych kostek lodu, naleśników, ciast, lekkich sałatek. W takiej formie są one przeznaczone do zjedzenia. Umieszczone w napoju możemy po prostu wyjąć, jeśli nie jesteśmy przekonani żeby je zjadać. Poniżej przepisy na ukwiecone napoje. Spróbujcie!

Lemoniada różana

Składniki: 5 cytryn, kilka łyżek miodu, kilka kropel wody różanej, 1 litr schłodzonej wody. Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy wycisnąć sok z cytryn, dodać miód, wodę różaną i zwykłą, wszystko wymieszać i udekorować płatkami róż. Gotowe!

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

Potrzebujemy: 500g truskawek, sok z ½ cytryny, 2-3 baldachy bzu, niewielka ilość miodu. Truskawki i kwiaty bzu wkladamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, całośc miksujemy na gładką masę. Do smaku dosłodźmy miodem. na koniec należy posypać koktajl kwiatkami bzu. Mmmmm…
Źródło: pinterest