Lato w pełni, w końcu możemy zajadać się sezonowymi owocami z całym bogactwem ich naturalnych smaków. Najlepiej smakują te hodowane w własnym ogrodzie. Oddają smak lata, mogą służyć za deser i są niskokaloryczne! Mniam..

Śpieszmy sie bo sezon na nie wkrótce minie. Oto dwa przepisy na alternatywne wykorzystanie truskawek:

Masło truskawkowe

Potrzebne składniki: kostka masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli, pół szklanki pokrojonych truskawek. Masło, cukier puder i sól miksujemy, dodajemy truskawki, wstawiamy do lodówki, podajemy ze świeżym pieczywem na śniadanie lub kolację.

Chleb truskawkowy

Składniki: 113g masła, 120g cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 280g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, łyżeczka cynamonu, ok. 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, 55g posiekanych orzechów włoskich, 1,5 szklanki posiekanych truskawek.

Posiekane orzechy należy prażyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Cukier z masłem należy zmiksować, dodawać co jakiś czas jajko, ekstrakt waniliowy, w osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Wszystkie składniki: ubitą masę i suche składniki, należy połączyć i zmiksować. Truskawki z orzechami delikatnie wymieszać z masą, piec w foremce keksowej przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Źródło: pinterest