15551

Tęczowy tort / Rainbow cake

środa, 15/12/2010






Pin It

Tort dla miłośników tęczy. Dla uzdolnionych kulinarnie przepis tu.

For English readers: Cake for rainbow lovers. If you ave bakery skills, you’ll find the recipe here

tacza1

tacza2

tacza4

tacza3



autor: Julita Wojczakowska



NAPISZ KOMENTARZ








KOMENTARZE
  1. polski 27 stycznia 2013 10:04
    avatar

    Ciasto z White Rainbow Buttercream Chocolate

    Ten przepis jest nieco nierówny. Kiedyś użyłam 6″ garnków i warstwy są zbyt grube i i miałem zbyt wiele lukru. Myślę, że będzie lepiej dostosowane do 7″, lub nawet 8″ ciastko, więc w razie potrzeby dostosować w zależności od wielkości firmy patelnie ciasto.

    Składniki:

    Na ciasto:
    2 1/4 szklanki mąki tortowej (9 uncji)
    1 szklanka mleka, w temperaturze pokojowej
    6 dużych jaj białek (3/4 szklanki), w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 3/4 szklanki cukru pudru (12 1/4 uncji)
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    12 łyżek masła (1 1/2 laski), zmiękczona, ale nadal fajne
    Czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy barwnik spożywczy żel

    Wypełnienie:
    2 1/2 szklanki cukru pudru
    10 dużych jaj białek
    2 funtów (8 paluszki) niesolonego masła, pokrojonego w łyżkach, zmiękczona
    2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
    1 funt najlepszej jakości białej czekolady, topi się i chłodzi

    Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Przygotuj ciasto patelnie najpierw obficie masłem na patelni, a następnie linii dna z rund pergaminem. Masło rund i odstawić.

    Wlać mleko, białka jaj i wyodrębnia się 2-filiżanek środka szkła i wymieszać widelcem, aż się połączą. Wymieszać mąkę, cukier, ciasto, proszek do pieczenia i sól w misce mikserem przy niskiej prędkości. Dodaj masło, nadal grając na wolnej prędkości aż mieszanina przypomina wilgotne okruchy, bez smug sproszkowanych pozostałych. Dodaj wszystkie, ale 1/2 szklanki mleka do mieszaniny okruchów i pokonać przy średniej szybkości (lub szybki jeśli używasz przenośnego miksera) do 1 1/2 minuty. Dodaj pozostałą 1/2 szklanki mleka i mieszanki pokonał 30 sekund więcej. Zatrzymać mikser i boki zgrzyt miski. Powrót mikser do medium (lub wysokiej) prędkości i pokonać 20 sekund dłużej.

    Podzielić ciasto równo między sześć średniej miski. Dodaj tyle każdego koloru barwnika spożywczego do każdej miski, mieszając, aż żądany odcień zostanie osiągnięty. Przejazd każdego koloru do indywidualnej patelni ciasto. Przejazd do piekarnika i piec, aż ciasto tester włożona do środka każdego ciasta wychodzi czysta, około 15-25 minut (działa w partii, jeśli to konieczne).

    Niech resztę ciasta na patelni przez 3 minuty. Odkręcić od strony panewek nożem, jeśli to konieczne, i odwrócić na ruszcie. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. W tym momencie, warstwy mogą być opakowane w folię i zamrożone.

    Aby lukier, umieścić cukru i białka w żaroodpornej misce mikserem, i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Trzepaczka stale aż cukier się rozpuści i mieszanina rejestrów 140 stopni na termometrze instant-odczytu.

    Przenieś miskę mikserem wyposażonym w whisk attachment; bicie na średnich wysokich obrotach aż puszysty i chłodzone, około 10 minut. Kontynuuj pokonując aż sztywne szczyty formy.

    Zmniejszyć prędkość do średnio-niska, dodać masło przez łyżkę, pokonując dobrze po każdym dodaniu. Pokonać w czekoladzie wanilii i białego. (Każda lukier resztki mogą być przechowywane w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni lub zamrozić do 1 miesiąca).

    W montażu, za pomocą noża ząbkowane, przycinać wierzchołki ciast do poziomu. Miejsce cztery paski pergaminu lub papieru woskowanego wokół obwodu statywie ciasto lub Susan leniwy. Umieść fioletową warstwę na płycie ciasto. Scoop w 1/2 szklanki (lub więcej w przypadku większego ciasta) buttercream napełniania na pierwszej warstwie i rozpowszechniania z małą łopatką offsetu więc rozciąga się tuż za krawędzie. Powtórz proces niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i warstw.

    Umieść pozostałą czerwoną warstwę na górę, do góry nogami. Delikatnie zmieść luźne okruchy szczotką ciasta. Korzystanie offsetowej szpatułki, pokryć góra i boki z cienką warstwą polewy (również użyć jednego z nadmiaru polewy widocznym między warstwami). Przechowywać w lodówce, aż do zbioru, około 30 minut.

    Używanie dużych przesunięć szpachelki, przykryć ciasto ponownie lukier pozostałego.


. . .

ZOBACZ RÓWNIEŻ
Think Local
 
WINA
 
SHOP



INSTAGRAM
    • Cze! Bylicie ju na targirzeczyladnych? Jeli nie to zapraszamy dzisiajhellip
    • shadows shadowhunters girl woman monstera monsteradeliciosa leaf love body nakedhellip
    • Lubimy sentymentalne podre w czasie Szczeglnie do lat w ktrychhellip
    • Siedemnastego lipca 1955 niedaleko Anaheim w stanie Kalifornia zosta otwartyhellip