Fioletowe jedzenie: trend 2017

Trendy kulinarne na 2017 rok przedstawiają się bardzo interesująco. Czy wiecie, że w tym roku powinniśmy zwrócić najwięcej uwagi na… Fioletowe jedzenie? Purple foods to totalny hit. Przede wszystkim dlatego, że ożywią nasze talerze soczystym fioletowym kolorem, a co więcej – są po brzegi wypełnione super zdrowymi składnikami.

Na początku może się wydawać, że fioletowych warzyw wcale nie ma tak dużo. A co powiecie na bakłażany, fioletowe szparagi czy kalafior, a może buraki i słodkie, fioletowe ziemniaki? Nie zapominajcie też o jeżynach, figach i granatach. Każde z wymienionych składników jest źródłem niezwykle potrzebnych antyoksydantów, które są niezwykle ważne w walce z chorobami, przeróżnymi stanami zapalnymi i mają zbawienny wpływ na serce. Co ciekawe, im ciemniejszy odcień fioletu, tym warzywo czy owoc mają lepszy wpływ na nasze zdrowie. Wszyscy ci, którzy zdecydują się na włączenie purpurowych elementów do swojej diety, zapobiegają nadciśnieniu, zmniejszają cholesterol i wpływają korzystnie na swoją sylwetkę. Nie pozostaje nic innego, jak tylko próbować!

 

źródło: pinterest / vanessa rees / green evi / green kitchen stories / la raffinerie culinaire / laws of bliss / wife foodie mama / she likes food / with food and love / bellalimento / jessi’s kitchen / karen thomas / vintagepiken / the tart art