Już od kilku sezonów na wielkanocnych stołach królują pastele i naturalne odcienie pisanek. Do tego dochodzą minimalistyczne wzorki, kropki i szlaczki. Subtelnie zrobione pisanki pięknie prezentują się również w akompaniamencie sznureczków, trawy i piórek. Zobaczcie jak pięknie mogą wyglądać świąteczne jajka…
Warto barwić jajka naturalnymi barwnikami, występującymi w każdej kuchni. Zyskują one wtedy piękny odcień i każde z nich jest niepowtarzalne. W zależności od koloru, jaki chcemy uzyskać można gotować jajka w różnych owocach czy warzywach. Zobaczcie, co i jak:
Brąz – intensywny wywar z herbaty i kawy mielonej
Czerwień – łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
Fiolet – jagody, owoce czarnego bzu, borówka amerykańska, czerwona kapusta
Żółcień – kurkuma, rumianek, żółta cebula, curry
Pomarańcz – dynia, marchew
Róż – żurawina, sok z buraków
Zieleń – szpinak, pokrzywa, szczypior, trawa, kora brzozy
Czerń – szyszki olchy
Im bardziej intensywny odcień chcemy uzyskać, tym dłużej należy gotować w wywarze jajka. Życzymy powodzenia!
Źródło: pinterest