Açaí bowl: idealne śniadanie

Jagody açaí należą do tych super foods, na których punkcie oszalał cały świat. Zawierają ogromną ilość antyksydantów, spowalniają proces starzenia się skóry, zwalczają komórki nowotworowe i mają pozytywny wpływ na eliminowanie z organizmu „złego” cholesterolu. Najbardziej popularnym wykorzystaniem jagód jest przygorowywanie açaí bowls, czyli super zdrowych i przepysznych mieszanek pulpy z jagód açaí z dowolną ilością świeżych owoców i granoli.

Najfajniejsze w açaí bowl jest to, że można zrobić ją samemu w domu bardzo szybko i wykorzystać składniki, które mamy pod ręką. Możliwości jest naprawdę wiele! Podstawą takiego super energetycznego śniadania jest pulpa z jagód açaí, którą możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Możemy również wybrać jagody w proszku, które mieszamy z wodą kokosową czy roślinnym mlekiem. Jakie dobieramy dodatki? Przede wszystkim świeże owoce: kiwi, banany, truskawki, mango, ananas – zależy od tego, co lubimy najbardziej! Do naszej miski możemy dodać również granolę (najlepiej zrobioną samemu w domu), nasiona, jagody goji, figi, ziarna kakaowca. Inspiracji szukajcie na kulinarnych blogach!

 

Zdjęcia (w kolejności): half baked harvest, sprinkle with love, what shoud i eat for breakfast today, womensrunning magazine, fruitysacks, popsugar, earthyandy, detoxdiy, between the pine, earthyandy, chalk board mag, elsa’s wholesome life